[O1] Światła do jazdy dziennej Hella LED /foto/

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kabi_007
    Rider
    • 2011
    • 412
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
    Ja tam narazie jakis skutków ubocznych nie stwierdzilem - spalanie na kompie ciut mniejsze niz z jazda na światłach - dzis pokazało się nawet 5,8 ( jazda na trasie, predkosc do ok 100 km/h ok 40 km)
    U mnie spalanie spadło o 0,7 litra/100 km na trasie - liczone na razie z kompa. Jestem w szoku 8) Jak nawet wyjdzie że oszczędza mi tylko 0,5 litra/100 km to będzie to potwierdzenie bardzo trafionego zakupu.
    O1-->O3--> ?

Komentarz

• czernobyl
      L&K
      • 2008
      • 1276
      • Octavia III (5E3)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

chyba z wiatrem ostatnio jeździliście :P

co do zakłóceń: w robocie mam fajne cmentarzysko komputerowe, na żyletki poszedł stary zasilacz ATX. podpiąłem szeregowo na linii zasilającej dwa duże dławiki wydłubane z zasilacza, zawinąłem jeszcze ww. kabelek na rdzeń ferrytowy i już drugi dzień z rzędu nie straciłem stereo w radio FM co do CB, to trudno w mieście wyczuć, czy pomogło - mieszkam obok zakorkowanej obwodnicy, pracuję przy ważnym wlocie do miasta, więc kiedy jedna "k***a" wybrzmiewa, to słychać kolejne z okolicy. za tydzień mam wycieczkę w planie, to się zobaczy, czy pomogło. na razie - po lekturze elektrody - wychwyciłem, że na nie zaśmieconych kanałach delikatnie słychać alternator w miarę zwiększania RPM :| pewnie niedługo szczotki do wymiany

danielosy, akurat MYCARR jest dość znaną w branży DRL firmą - podobnież produkują dla philipsa, więc trudno to porównywać z najtańszą chińszczyzną, gdzie każdy egzemplarz jest absolutnie niepowtarzalny sama centralka Twoich działa dokładnie tak samo jak moich, czy większości innych - czyli + po zapłonie, masa i + po postojówkach. podejrzewam, że twoje kompletnie nie sieją nie dlatego, że są coś lepsze czy gorsze czy przez przypadek, a przez to, że zwykłe ledy -w przeciwieństwie do tych hi-power- nie potrzebują przetwornicy, a jedynie układu trzymającego odpowiednie natężenie prądu dla diód.

Komentarz

• andrzej22
        Ambiente
        • 2011
        • 131
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Mam pytanie do kolegów, którzy zakładali okrągłe światła LED: do jakiego elementu auta przykręciliście obejmę do której przykręcona jest lampa LED'owe.

Zaciekawiłą mnie możliwość zamontowania okrągłych świateł dziennych, tak jak Wy to zrobiliście. Tylko nie wiem właśnie do czego przykręciliście tą lampę.

Z tego co zrozumiałem, to lampke trzeba włożyć do rurki (np. stalowej) i wywiercić w ruże otwory, aby przez nie śruby montażowe wkręciły się w lapmkę, dobrze zrozumiałem?

sslawekk możesz opisać dokładniej czynności, które robiłeś podczas montażu lamp LED.

Jeszcze nie zaglądałem pod kratki, w które montuje się LEDy, ale chcę się przygotować i dowiedzieć czy warto takie lampki zamontować (cz nie ma z tym za dużo roboty).

Komentarz

• czernobyl
          L&K
          • 2008
          • 1276
          • Octavia III (5E3)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

ja przymocowalem lampy do zderzaka od góry, a zaślepka jest docieta tak, żeby po włożeniu został otwór na lampy DRL. mam plan ze będę dziś albo jutro wyjmował wszytko i dodawał rurki dookoła lampy, aby to jakoś wyglądało, więc postaram się zrobić jakieś fotostory z mojego druciarstwa rurka u mnie to pcv fi 75, do pomalowania.

Komentarz

• _ANIOŁ_
            Rider
            • 2010
            • 277

Ja w ledach miałem próg. Wyciąłem otwór mniejszy niż szersza część lampy. Blaszki mocujący zgiąłem tak, żeby z drugiej strony trzymały lampę do zderzaka i trzyma się

Komentarz

• czernobyl
              L&K
              • 2008
              • 1276
              • Octavia III (5E3)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

foto dziury w zderzaku od strony kierowcy: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...89a75d34f.html
              a tu przymiarka "obręczy": http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...df0601cc2.html

_ANIOŁ_, kolega pytał o okrągłe LEDy, a Ty masz ZTCP paski

Komentarz

• _ANIOŁ_
                Rider
                • 2010
                • 277

czernobyl i pisałem o okrągłych ledach, które montowałem w samochodzie mojej dziewczyny.

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9935
                  • Ford

danielosy, patrzę na ten pokazany przez Ciebie zestaw i sposób podłączenia (wydaje mi się, że idealnie wpasowałby sie w dziurę w mojej "babci"). Powiedz mi kiedy te światła się zapalają i kiedy gasną? Czy zapalają się automatycznie po włączeniu silnika (gdy altek zaczyna ładować) i gasną po włączeniu świateł pozycyjnych lub mijania/długich/p-mgielnych?

I pytanie ogólne: czy jeżdząc na śwaitłach dziennych faktycznie widzicie realny zmniejszenie spalania?
                  Adam... Używam:
                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• danielosy
                    Rider
                    • 2010
                    • 269
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Masz filmik tak to dziala w czasie trwania jego zgasilem silnik i widac co i jak.A zapalaja sie swiatla dopiero jak przekreci sie kluczyk i zapala sie silnik,jak przekrecisz i wlaczysz tylko zaplon tzn kontrolki zeby ci sie podswietlaly na desce to dzienne sie jeszcze nie zapala dopiero po zapalaeniu silnika.Natomiast gasna po wylaczeniu po okolo 2-5sekundach.
                    aha a co do spalania to ja nie widze roznicy,zalezy wszystko od nogi jaka w danym dniu mam raz sie jezdzi wolniej a raz szybciej (wiecej szybciej) najmniejsze spalanie co mialem to 7,2 a tak normalne to 8 nawet 8.5 zalezy od jazdy i warunkow klima itp
                    W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

jak masz toyote to tak u ojca w aucie wygladaja dzienne :P
                    Załączone pliki
                    moja czarna perla
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=980275#980275

Komentarz

• _ANIOŁ_
                      Rider
                      • 2010
                      • 277

Tylko fakt, że te ponad 100 W obojętne nie jest dla alternatora

Komentarz

• danielosy
                        Rider
                        • 2010
                        • 269
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez _ANIOŁ_
                        Tylko fakt, że te ponad 100 W obojętne nie jest dla alternatora
                        no tak z tym sie zgodze tylko pytaja o spalanie w tym nie czuc roznicy tak jak niektorzy pisze 05l ciekawe...
                        moja czarna perla

Komentarz

• _ANIOŁ_
                          Rider
                          • 2010
                          • 277

Ja nawet nie odczuwam różnicy przy włączonej i wyłącznej klimie, tylko, że nie jeżdżę dużo po mieście.

Co do różnicy to moje night breakery, które trzymały mi max 3 miechy teraz służą ponad rok.

Komentarz

• piotrek_os
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8160
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Agamek12

I pytanie ogólne: czy jeżdząc na śwaitłach dziennych faktycznie widzicie realny zmniejszenie spalania?
                            jakaś delikatna oszczedność w paliwie napewno jest, mniej powinny sie przepalać żarówki no i na 100% nie zapomniesz właczyć świateł, a to juz teraz kosztuje pare zł + punkty - wiec suma sumarum wszystko na + wychodzi. Ja tam polecam :diabelski_usmiech
                            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9935
                              • Ford

A powiedzcie mi jeszcze cos nt. montażu: czy światła dzienne muszą być skierowane na wprost, cy też mogą być lekko odchylone "na zewnątrz"?
                              I czy ktoś może zamontował sobie światełka tej firmy (diody Samsung): http://moto.allegro.pl/swiatla-do-ja...258437484.html
                              (aukcja przykładowa)
                              Adam... Używam:
                              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• _ANIOŁ_
                                Rider
                                • 2010
                                • 277

Ja mam ustawione na wprost, pod kątem uniemożliwia widzenie światła z większych odległości dla kierowców jadących z przeciwka.

Komentarz

• czernobyl
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1276
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

A powiedzcie mi jeszcze cos nt. montażu: czy światła dzienne muszą być skierowane na wprost, cy też mogą być lekko odchylone "na zewnątrz"?
                                  I czy ktoś może zamontował sobie światełka tej firmy (diody Samsung): http://moto.allegro.pl/swiatla-do-ja...258437484.html
                                  (aukcja przykładowa)
                                  ZTCP to gdzieś pisali, że oryginalne diody samsung/osram mają kwadratową podstawę, a tu jakieś okrągłe. MZ to jakaś podróba podróby i nie warto. nawet poniżej w tej samej aukcji jest fotka samych diód samsunga i... mają kwadratową podstawę :lol: MZ raczej w takiej cenie atakuj tańsze nssc: http://moto.allegro.pl/swiatla-do-ja...229488999.html - homologacja dodatkowo na piśmie w razie upierdliwych miśków/diagnostów i gwarancja d2d

danielosy, czy jesteś pewien, że montaż w tej corolce na zdjęciu jest zgodny z przepisami o dziennych? - w poziomie ma być max 400mm od obrysu pojazdu z każdej strony

Komentarz

• danielosy
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 269
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

troche przekracza ale zmiescil sie w wymiarze pomiedzy 60cm
                                    A tobie udalo sie juz poprawic twoje lampki?? jestem ciekaw jak wygladaja
                                    moja czarna perla

Komentarz

• parasite
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1368

Co do różnicy to moje night breakery, które trzymały mi max 3 miechy teraz służą ponad rok.
                                      Głownie z tego powodu je założyłem.

Ja mam ustawione na wprost, pod kątem uniemożliwia widzenie światła z większych odległości dla kierowców jadących z przeciwka.
                                      Jeśli chodzi o okrągłe to nie jest prawda bo z tego co pamiętam z instrukcji to kąt widzenia świateł wynosi 170 stopni, więc lekko pod kątem mogą być.
                                      AGR 112KM, 232Nm
                                      Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• romman
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 201

(aukcja przykładowa)
                                        Jak pisał kolega - na 100% to nie są diody Samsung a polecane NSSC808 służą mi z powodzeniem jakiś czas i na przeglądzie nie miałem najmniejszych problemów.

Już widuję na drodze ofiary takich sprzedawców - po lub dwie diody nie świecą lub jakaś miga. Strasznie to wygląda. Jak pisałem - wypić mniej piwa, odpuścić pizze etc. a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na lepsze światełka lub skromniejsze, ale sprawdzonego producenta.

Powodzenia

[ Dodano: Sob 14 Kwi, 12 20:57 ]
                                        (aukcja przykładowa)
                                        Jak pisał kolega - na 100% to nie są diody Samsung a polecane NSSC808 służą mi z powodzeniem jakiś czas i na przeglądzie nie miałem najmniejszych problemów.

Już widuję na drodze ofiary takich sprzedawców - po lub dwie diody nie świecą lub jakaś miga. Strasznie to wygląda. Jak pisałem - wypić mniej piwa, odpuścić pizze etc. a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na lepsze światełka lub skromniejsze, ale sprawdzonego producenta.

Powodzenia

Komentarz

• czernobyl
                                          L&K
                                          • 2008
                                          • 1276
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

ugh, wtopiłem ze 2h swoje pracy na próby spasowania moich pociachanych zaślepek i rurek - tzn. wyszło słabo. bardzo słabo. fotek nie będzie

szukam więc tanich zaślepek (nowych, całych) do TDI - niby łatwiej pociachać. te od benzyniaka są na największym portalu aukcyjnym od 8,50/szt. wiecie może, gdzie znajdę zaślepki do TDI w równie korzystnych cenach? oczywiście nie musi być oryginał

Komentarz

• danielosy
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 269
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

[O1]

[quote="czernobyl"]ugh,

kolego wlasnie o tym chcialem ci napisac masz ten sam problem co ja mialem nie wytniesz w kratkach z bp najlepiej kupic z tdi kratki masz latwiej zobac u mnie tez na poczatku bylo tragicznie a potem juz poszlo

Nr katalogowy:

1U0 807 367B (strona lewa od kierowcy)

1U0 807 368B (strona prawa od pasażera)

oraz disel
                                            Zaślepka prawa zderzaka do Skody Octavia I od rocznika 2001 do 2010 do wersji turbodoładowanych.
                                            Numer katalogowy: 1U0 807 368C
                                            Zastosowanie: SKODA Octavia I od 2001 do 2010
                                            Kolor: Czarny

[ Dodano: Nie 15 Kwi, 12 14:30 ]

czernoby kolego a moze zobacz takie otwory do twojego nie musisz w rirze wycinac otworow tylko masza gotowe ))zobacz foto nizej

[ Dodano: Nie 15 Kwi, 12 14:44 ]
                                            Zamieszczone przez czernobyl
                                            ugh, wtopiłem ze 2h swoje pracy na próby spasowania moich pociachanych zaślepek i rurek - tzn. wyszło słabo. bardzo słabo. fotek nie będzie

szukam więc tanich zaślepek (nowych, całych) do TDI - niby łatwiej pociachać. te od benzyniaka są na największym portalu aukcyjnym od 8,50/szt. wiecie może, gdzie znajdę zaślepki do TDI w równie korzystnych cenach? oczywiście nie musi być oryginał

[ Dodano: Nie 15 Kwi, 12 14:46 ]
                                            http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1161 NOWKA
                                            Załączone pliki
                                            moja czarna perla

Komentarz

• czernobyl
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1276
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

danielosy, dzięki za wszystkie poglądowe dodatki dzięki fotkom rozumiem, o co chodzi. zdecydowanie kratka od diesla będzie łatwiejsza do skutecznego pokrojenia niż od PB95. natomiast co do okrągłych zaślepek z O2rs/scout - to po 1. to nie problem dociąć rurkę pcv i psiknąć ją motipem-barankiem, aby miała kolor czarny mat, po 2. nie wiem, jaki to ma wymiar - czy aby na pewno światła o średnicy 70mm wejdą?
                                              ----------
                                              EDIT: jestem po wycieczce "za miasto"- po zabiegach tłumiących przetwornice dziennych test wypadł w jakichś 80% pozytwnie. czyli
                                              - radio FM odbiera w wólkach dużych i mniejszych - tu 100% satysfakcji z poprawek
                                              - CB delikatnie zaszumia tych nadających z daleka (i z anten "świński ogonek" :P ) - ale w stosunku do podłączenia "na żywca" jest ogromna poprawa i można z tym jeździć jako antymiśkiem - tu 80% satysfakcji, mam jeszcze jakiś zasilacz do rozbebeszenia, więc jutro dodam nowe dławiki na test
                                              aha, zrobiłem jeszcze jedno, poza podłączeniem - control box został zawinięty szczelnie w folię alu i to podłączone zostało do uziemienia - czyli można to nazwać ekranowaniem. na ile która rzecz pomaga- nie wiem, zestawione razem do kupy daje się używać bez (większego) uszczerbku dla odbiorników fal radiowych

Komentarz

• piotrek_os
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8160
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czy komuś z Was w NSSC pokazały się kropelki "wody"?
                                                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• _ANIOŁ_
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 277

Zrobiłem na moich 60 000 km i nic się nie dzieje.

Komentarz

• speede
                                                    Ambiente
                                                    • 2007
                                                    • 248

które swiatla są bardziej wytrzymałe?

Zastanawiam się nad kupnem sw. dziennych PHILIPS DRL LED DAYLIGHT 4 czy może któreś płaskie z firmy NSSC np 501hp. Nssc sa trochę tańsze i więcej diod i tu na plus ale jak wygląda użytkowanie w różnych warunkach jak deszcz mróz itp. Które są bardziej wytrzymałe i godne polecenia? Oczywiście montaż do benzyny.
                                                    pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...